Intelligent interviewing
Maak slimme aantekeningen die jou helpen in je gesprek
Intelligent interviewing
Intelligent interviewing (het maken van notities anno 2022)
Waarom stoppen met ‘ouderwetse’ aantekeningen maken?
Bij de Leugenacademie denken wij dat het maken van ouderwetse notities tijdens je interview niet meer van deze tijd zijn. Waarom leg ik graag uit.
Tijdens interviews worden vaak notities gemaakt om later uit te werken tot een gespreksverslag. Wat daarbij opvalt is dat dit vrijwel altijd op dezelfde manier gebeurd.
- Met pen en papier
- Op een computer in een “Microsoft word” achtige omgeving
Waarom notities maken lastig is
Het maken van notities wordt door de meeste interviewers als lastig ervaren. De meeste verkopers maken in de meeste gesprekken niet eens aantekeningen maar maken hun gespreksverslag pas naderhand.
Waarom kostbare tijd verloren gaat
In bijna alle gesprekken wordt onnodig tijd verloren. Sollicitanten moeten meerdere keren opdraven omdat niet alle vragen zijn gesteld of omdat andere dingen vergeten zijn. Zonde van de tijd denken wij. Zeker als het met een nieuwe methodiek in 1 keer goed kan.
Voor wie is deze methode bruikbaar?
Deze methodiek is zeer bruikbaar voor de volgende doelgroepen:
- Advocaten
- Claim afhandelaren
- Verzekeraars
- Schade experts
- Notarissen
- Ambtenaren
- Sociale diensten
- Belastinginspecteurs
- Rechercheurs
- Werving en selectie bureaus
- Personeelszaken
Waarom is het zo lastig aantekeningen te maken?
De reden dat het lastig is om aantekeningen te maken en tegelijk een interview te doen is omdat de hersenen op een andere manier werken. De hersenen zien de getypte tekst in de computer als een grijs vlak. Dit grijze vlak is niet in staat om je te helpen bij het voeren van je gesprek. Sterker nog het stoort je in je interview omdat je overzicht mist en niet weet wat je volgende vraag zou moeten zijn.
Hoe aantekeningen je kunnen helpen in je gesprek
Intelligent interviewing is een methodiek die ervoor zorgt dat je aantekeningen of notities je helpen in je gesprek. Het is als het ware een dashboard waarop je kunt zien op welke vragen je al een antwoord hebt gekregen en welke vragen je nog moet stellen. De methodiek is zo waterdicht dat je kunt stellen dat als je de methodiek volgt je geen vragen meer kunt vergeten te stellen.
Hoe verwerken je hersenen de aantekeningen?
Bij de ontwikkeling van de methodiek hebben we gekeken welke informatie de hersenen wel kunnen verwerken tijdens een interview. Plaatjes blijken hierbij de oplossing te zijn. We werken tijdens de intelligent interviewing methode met een boomstructuur. We beginnen met de stam die de basis vormt voor het gesprek. Dit is de rode draad van het interview. Dit is waar het om draait. Waar de boom vertakt krijgen we hoofdvragen die we target questions noemen. Deze takken worden weer verder onderverdeeld in part target questions. Indien er vermoeden is van misleiding worden er aan het interview Alibi Killers (AK) toegevoegd. De AK’s zorgen ervoor dat de smoesjes worden opgebruikt alvorens de part target question word gesteld. Aan het einde van deze takken bevinden zich de bladeren welke indicators worden genoemd.
Wat doe je als de ‘boom’ staat?
Als de boom eenmaal staat is er een direct overzicht in wat er nog moet worden gevraagd en wat er al is gevraagd. De antwoorden komen op vaste plaatsen in de boom en alle bladeren krijgen een indicator mee.
Voordelen van werken met dit systeem
Na het interview kun je op basis van deze notities het gespreksverslag maken. Wij adviseren om dit niet te doen omdat het werken met intelligent interviewing al een uitgebreid verslag oplevert en het anders dubbel werk is. Daarnaast blijf je zitten met het feit dat je dan weer met dat grijze vlak zit waarbij je niet in 1 oogopslag kunt zien waar het over gaat.
De nieuwe manier van informatie verwerken
Intelligent interviewing is het nieuwe interviewen waarbij je gebruik maakt van de laatste inzichten op het gebied van informatieverwerking. Ben je eenmaal vertrouwd met deze nieuwe methode wil je niet meer terug naar de oude dat verzekeren wij je.