Vier legt koppels aan ‘de leugendetector’

Voert u vaak volledig oprechte gesprekken met uw partner? Meestal sluipt hier en daar weleens een leugentje om bestwil in. Enkele koppels ­krijgen daar van tv-zender Vier even de kans niet toe. Een nieuw programma onderwerpt hen aan een test met de leugendetector. Niet om te peuteren naar ontrouw, maar om hen “het meest oprechte gesprek uit hun leven te laten voeren”.

Ik meet niet meteen een leugen, ik meet emotie in de stem

Gerard van den Berg

Ben je nog verliefd op mij? Wat dacht je toen je mij voor het eerst zag? Heb je ooit iets gehad met een van mijn vriendinnen? Waarom praten wij nooit over kinderen? Die vragen met een leugentje om bestwil beantwoorden kan niet in een nieuw Vier-programma. Onder de voorlopige titel Eerlijk Waar maakt de zender een Vlaamse versie van het programma The Lie Detective, dat sinds vorig jaar furore maakt op de Britse tv. Daarin ondervraagt een expert een veertigtal koppels en ex-koppels apart om hen vervolgens samen te brengen. Onder zijn toezicht mogen ze elkaar vragen stellen en valt niet te ontsnappen aan de waarheid: de expert zegt meteen of de vraag tijdens de individuele ­gesprekken naar waarheid is ­beantwoord of niet.

De ‘detective’ die in de Vlaamse versie de gesprekken zal voeren, is de Nederlandse communicatie- en leugenexpert Gerard van den Berg, die Jani Kazaltzis aan de leugendetector legde in Jani Gaat. De man analyseert de stem van zijn gesprekspartners met Layered Voice Analysis. Die gelaagde stemanalyse wordt ook gebruikt door verzekeraars en rekruteerders.

Niet perfect

Het is zeer betrouwbaar, zegt Van den Berg. “Elke methode is te misleiden, maar dat is heel moeilijk als je weet dat een stem 129 lagen telt. Ik meet niet meteen een leugen, ik meet emotie in de stem. Als ik emotie meet, ga ik daar op door.”

Joan De Winne, voormalig commandant van het identificatieteam van de federale politie met veel ervaring in leugen­detectie, zegt dat stemanalyse enkel betrouwbaar kan zijn als je de omstandigheden zo goed ­mogelijk controleert. “Je moet van elke kandidaat weten hoe die zich normaal gedraagt. Als ontrouw ter sprake komt, moet je precies weten wat een kandidaat onder ontrouw verstaat. Een leugen vaststellen is heel moeilijk. Het perfecte systeem bestaat niet.”

Psycholoog aanwezig

Volgens Vier moet het programma “warme, intieme en soms grappige gesprekken opleveren die de koppels vaak dichter of opnieuw bij elkaar brengen”. De Britse versie gaat nochtans stevig door op ontrouw. “Het is niet onze bedoeling de koppels schade toe te brengen”, klinkt het bij Vier, “we gaan mensen tegen zichzelf beschermen en uiteraard is er voor, tijdens en na het gesprek psychologische begeleiding.” Vier benadrukt dat de expert “geen politieman is die de duimschroeven aandraait”.

Koppels en ex-koppels van alle leeftijden kunnen zich inschrijven op www.vier.be. Het programma is dit voorjaar te zien.

 

bron: nieuwsblad.be